ABCDijkhuis: Gespecialiseerd in projecten over energie en duurzaamheid

social-linkedin-box-blue-icon tweet

Energiecursus voor huurders Amsterdam Noord

Stadsdeel Amsterdam-Noord vroeg ABCDijkhuis een cursus over energiebesparing te organiseren, met name voor huurders met lage inkomens.

Tijdens de cursus kwamen de allerlei aspecten over energiebesparing in huis aan bod. Een belangrijk onderdeel was het wekelijks bijhouden van de meterstanden om inzicht te krijgen in het eigen verbruik. Grote verschillen tussen de deelneemsters kwamen aan het licht en de tips en vragen vlogen over de tafel. Iedere keer stond een thema centraal, zoals verwarmen en ventileren, elektriciteit en warm water.

De deelneemsters waren zeer enthousiast en betrokken. Ze hebben veel geleerd en veel veranderd in hun huishouden en ook hun gezinsleden zijn actief betrokken bij hun energiebesparingsacties thuis. Ieder heeft minstens 6-10 acties uitgevoerd in de eigen woning, waarvan veel acties een blijvend resultaat of gedragsverandering tot gevolg hebben, zoals radiatorfolie aanbrengen, thermostaat lager, verwarming vrij maken van meubels, gebruik van schakelstekkers en spaar- en ledlampen, etc. Ook hebben ze veel met vrienden en famlie gesproken over wat ze hebben geleerd. Het wachten was daarna op de jaarafrekening na de strenge winter van 2013.

Na afloop van de cursus ontvingen de deelneemsters een certificaat. Eén deelneemster won een prijs voor meest actieve deelnemer. Een andere deelneemster maakte twee filmpjes over de cursus. Bekijk ze hier: aanbrengen radiatorfolie en cursus in vogelvlucht.

Enkele reacties van de deelneemsters bij de afsluiting:

  • De uitleg van de energierekening vond ik heel fijn. En dat je apparaten echt uit moet doen, soms brandt er een klein lichtje op een apparaat en dan verbruik je nog. Ik heb mijn zussen, moeder en tantes veel verteld over de uitleg van de energierekening, en hoe ze kunnen bezuinigen.
  • Ik ben er trots op dat ik nu bewust omga met energie. Voorheen was het alsof het vanzelfsprekend was allemaal maar nu ben ik me bewust van hoeveel geld het kost en hoe slecht het is voor het milieu al het verbruik.
  • Mijn hele gezin is bewuster geworden van hun verbruiksgedrag. Door het toepassen van de energiekostenmeter ben ik verrast hoeveel elektriciteit onbewust verspild wordt.
  • Ik ga nog bewuster om met de energie die ik gebruik. Ik was al behoorlijk energiebewust, maar nu heb ik toch geleerd over ventileren en hoe belangrijk dat is en natuurlijk de radiatorfolie. En ook dat je aan je meterstanden zelf kunt zien of je veel cq weinig hebt gebruikt.
  • Ik vond het een hele leuke cursus en heb er veel van geleerd, ik ging met plezier naar elke bijeenkomst. Heel leuk hoe jij die bijeenkomsten geeft, complimenten, ga zo door!

Amsterdam Noord streeft ernaar de cursus nogmaals uit te laten voeren in het komende stookseizoen. De cursus kan ook in andere gemeenten of voor een corporatie worden uitgevoerd.

GASD 2 noordOpdrachtgever Froukje Anne Karsten schreef over mijn werkzaamheden: De aanstekelijke manier waarop Carina de cursus organiseerde, en de betrokkenheid die ze toonde richting de deelnemers zorgde dat de cursus een zeer geslaagde activiteit was.  Lees meer.

Periode: oktober 2012-april 2013

Rollen: trainer, coördinator