ABCDijkhuis: Gespecialiseerd in projecten over energie en duurzaamheid

social-linkedin-box-blue-icon tweet

Buurtwarmte Maldenhof Amsterdam

Een groep bewoners uit de buurt Maldenhof (Amsterdam) onderzoekt samen met Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling de mogelijkheden voor een buurtwarmtenetwerk. De bewoners waren al aan het nadenken over hoe zijn hun woningen kunnen verduurzamen en wilden graag de mogelijkheden van collectieve warmte onderzoeken. Namens Alliander was ik projectleider voor dit project.

In dit filmpje vertellen bewoners en Alliander aan buurtgenoten wat het idee is achter het buurtwarmtenetwerk.

In 2014 en 2015 werkte ik namens Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling samen met een groep bewoners aan een idee voor een buurtwarmtenetwerk in Maldenhof, Amsterdam Zuidoost. Stap voor stap hebben we gekeken of collectieve warmte voor hen een goede oplossing is om de woningen te verduurzamen, en op welke manier dat het beste kan. We verwachten dat het mogelijk is om gebruik te maken van een warmte-overschot van het AMC of data-centers in de omgeving. In maart gingen we hierover in gesprek met buurtgenoten uit Maldenhof. De reacties waren zeer positief, het merendeel van de bezoekers had interesse om mee te doen met een buurtwarmtenet.

Men was vooral enthousiast omdat de kosten voor verwarming niet omhoog gaan, maar men wel van het gas af kan. Ook de optie om mede-eigenaar van het netwerk te worden sprak veel mensen aan. Sommige mensen  zouden wel graag mee willen doen, maar hebben twijfels omdat ze net een nieuwe cv-ketel hebben aangeschaft. Daar gaan we een oplossing voor vinden.

De bewoners maakten dit filmpje om buurtgenoten uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst.

 Op 16 april won iniatiefnemer en buurtbewoner Anne Stijkel de P-nuts Award voor het Mooiste Idee voor het project Buurtwarmte Maldenhof. De P-nuts Awards worden uitgereikt aan Lokale Duurzame Energie-iniatieven. De jury schreef hierover:

De jury is enthousiast over dit project omdat het, als één van de weinige inzendingen, gericht is op duurzame warmte  Bovendien is het bijzonder dat bewoners het voortouw nemen en samen met een netwerkbedrijf uitzoeken hoe zij een lokaal en duurzaam warmtenet voor de buurt kunnen aanleggen. Zo’n netwerk biedt bewoners de mogelijkheid om hun woningen stap voor stap energieneutraal te maken. Het gasverbruik in Maldenhof kan hierdoor flink omlaag en op termijn helemaal naar ‘nul’. Een dergelijk warmtenetwerk bij bestaande woningen is nog uniek in Nederland. Kortom: een voorbeeldproject waar anderen weer energie uit kunnen putten. Daar mag Maldenhof nu al trots op zijn!